Floor Amelink
17 oktober 2019
In het dorp Spaarndam is voor alle inwoners wel een sportclub, hobbyclub of andere activiteit te vinden. Veel mensen weten echter niet waar ze deze activiteiten kunnen vinden. Daarom is twee jaar geleden stichting Dijk van een dorp opgericht. Deze stichting heeft als doel om Spaarndammers te activeren en te verenigen.
Het is maandagochtend. Voor Diga, de ijswinkel aan de Spaarndammerdijk, staan vijf rollators geparkeerd. Ze zijn van de dames die elke week onder begeleiding van een drietal vrijwilligers een rondje door Spaarndam wandelen. Eén van de vrijwilligers is Sandra Wempe: “Het is voor deze mensen zowel sociaal als lichamelijk iets om naar uit te kijken. Als je ouder wordt, ga je snel lichamelijk achteruit als je niet veel beweegt. Door lekker te blijven lopen, blijf je fitter. En we maken een praatje, maken grapjes, komen bij mensen thuis. Dat is gewoon heel belangrijk.” De groep wordt steeds iets groter en ook in de rest van het dorp gaat het leven: “Eerst kregen we koffie met iets lekkers aangeboden door een van de lokale horecagelegenheden, maar nu worden we bij een van de wandelaars of een mededorpsbewoner uitgenodigd”, zegt Wempe.
De rollatorwandeling is een van de vele activiteiten die zijn voortgekomen uit stichting Dijk van een dorp. De stichting werd opgericht door huisarts Pascale Hendriks en ondernemer en dorpsbewoner Sacha Goossens. “Ik zag dat in Spaarndam de voorzieningen misten voor mensen om in het dorp oud te kunnen worden, zoals een specialist of een revalidatiecentrum. Ook Pascale (Hendriks, red.) merkte dat eenzame mensen geen toegang konden vinden tot de diverse clubs en activiteiten die het dorp te bieden heeft. Deze behoeftes hebben er samen toe geleid dat stichting Dijk van een dorp werd opgericht”, aldus Goossens.
De naam ‘Dijk van een dorp’ komt niet zomaar uit de lucht vallen. Toen Spaarndam negen jaar geleden 725 jaar bestond, heeft basisschool de Spaarneschool een musical met dezelfde naam opgevoerd. Het verwijst aan de ene kant naar de dijk die door het dorp loopt, maar staat ook voor de gemeenschapszin van het dorp. Het dorp staat letterlijk en figuurlijk als een dijk boven het omliggende water. Ook de stichting draagt deze boodschap uit. Het doel is om iedere inwoner van Spaarndam te stimuleren om te deel te nemen aan één of meerdere activiteiten die in het dorp georganiseerd worden en zo Spaarndammers met elkaar te verbinden.
Een keer in het half jaar wordt er in het Dorpscentrum in Spaarndam een evenement georganiseerd, waar clubs en verenigingen zichzelf kunnen promoten, waar lezingen worden gegeven en waar bezoekers zich voor verschillende activiteiten kunnen opgeven. Voorbeelden hiervan zijn de valpreventie voor ouderen en het ‘repair café’, waar kapotte spullen een nieuw leven krijgen. Ook is de stichting bezig met het realiseren van de Dijkexpress. Dit is een elektrisch voertuig dat in het dorp moet gaan rijden om mensen die slecht ter been zijn naar een dokter of de supermarkt te kunnen brengen. Door een mooie subsidie van Stichting Leefomgeving Schiphol lijkt deze er binnenkort ook te komen.
Voor de toekomst ziet Goossens nog veel meer mogelijkheden: “Het mooie aan de stichting is dat we onafhankelijk zijn en geen onderscheid maken tussen Spaarndam-West en Spaarndam-Oost. Iedereen is bij ons welkom. Het lijkt mij ook onwijs gaaf om bijvoorbeeld een kookworkshop te organiseren voor kinderen en dat de ouderen vervolgens komen eten. Zo kun je jong en oud met elkaar verbinden.” De eerstvolgende bijeenkomst van Dijk van een dorp is zondag 20 oktober van 13:00 tot 16:00 uur in het Dorpscentrum van Spaarndam. Het thema is lifestyle en gezondheid en er zullen onder meer lezingen van een slaapexpert, seksuoloog en een reanimatiecursus zijn.