Het voor het raam ophangen van de ’duimpjes’ komt in Spaarndam spaarzaam op gang. Een groen duimpje omhoog staat voor ’alles gaat goed’. Een rood omlaag gestoken duimpje betekent dat hulp nodig is. Dijk van een Dorp noemt het de ’buren corona-check’.

Het dorp baadt in de lentezon. Zoals overal in Nederland zijn er weinig bewoners op straat te vinden. Aan de Westkolk zitten sommigen te lezen of te telefoneren. Stoelen van horeca-etablissementen staan doelloos opgestapeld. Duimpjes voor de ramen zijn er vooralsnog niet te zien. Achter een slaapkamerraam aan de aangrenzende Taanplaats hangt een kindertekening met een rood hart.

Ook in het nieuwe woongebied SpaarneBuiten zijn wel beren achter de ramen te zien, maar nog geen duimpjes-flyers. De duimpjes-actie is natuurlijk pas sinds afgelopen week in gang gezet en moet nog even indalen. De flyers liggen bij Albert Heijn aan de Lageweg en kunnen eveneens via de computer worden gedownload en uitgeprint. Een actie die voor de ouderen niet direct tot de verbeelding zal spreken. ,,Daarom gaan we deze week huis-aan-huis flyeren’’, vertelt Sacha Goossens van de organisatie Dijk van een Dorp. ,,Zo’n vijftienhonderd huizen krijgen een flyer in de bus. Daarop is ook informatie van de huisartsenpost te vinden.’’

De met haar 85 jaar nog kranig ogende mevrouw Van der Peet – die aan de Ringweg woont – heeft de groene versie van het duimpje voor het raam gezet. ,,Mijn dochter Astrid zag ze liggen bij de supermarkt en heeft er een voor me meegenomen. We wonen vlakbij elkaar dus zij en haar gezin houden een oogje in het zeil.’’

Deuren links en rechts

Ze kennen elkaar allemaal in het dorp. Daarom is het de bedoeling van de buren corona-check dat je vijf deuren links en vijf deuren rechts even aanbelt om te vragen of alles goed gaat. Op elkaar letten. En als er een boodschappentasje aan de deurknop hangt dan weet je als buur dat hulp gewenst is.

Enkele vrijwilligers van Dijk van een Dorp komen aangefietst voor de foto. Sandra, Erin met haar gezin, Lily. Ze doen van alles voor de bewoners, zoals de ’rollatorwandeling’ die regelmatig wordt gehouden. Nu kan dat uit veiligheidsoverwegingen even niet. ,,Er komt vanaf maandag een corona-spreekuur bij de huisartsenpost’’, vertelt Sacha Goossens. ,,En we willen graag akoestische optredentjes op de stoep gaan houden, of dat kinderen krijttekeningen gaan maken voor ouderen.’’

Bij Albert Heijn aan de Lageweg worden de flyers door veel mensen meegenomen, vertelt een medewerkster. ,,Een hele goede actie’’, vindt ze. De supermarkt is immers een ontmoetingspunt. Vandaar dat eigenaar Han Bouwens geen moment aarzelde toen werd gevraagd of er flyers mochten worden neergelegd.
,,Die saamhorigheid in dit dorp, daar zou ik een boek over kunnen schrijven’’, zegt hij lachend. Buiten bij de viskraam staat een rijtje klanten, ieder keurig op anderhalve meter afstand. Palinkie, portie kibbeling.

Verderop, op de IJdijk, staat een auto dwars over de weg. De bestuurster maakt een praatje met een dorpsgenoot. De plaatselijke postbode heeft nog geen biljetten met rode duimpjes waargenomen.

,,Ik wist eerlijk gezegd nog niet van deze actie, maar het is me tijdens mijn ronde niet opgevallen’’, zegt ze.

bron: Haarlems Dagblad

Buren Coronacheck in Haarlems Dagblad
Graag delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *