Spaarndammers aanzetten tot bewegen en samen activiteiten ondernemen. Dat is de missie van de nieuwe stichting Dijk van een Dorp. ,,In Spaarndam is zó veel te doen’’, weet bestuurslid Sacha Goossens. ,,Niemand wist precies wat allemaal.’’

Een van de initiatiefnemers van de stichting is de Spaarndamse huisarts Pascale Hendriks. Zij zag in haar praktijk dagelijks dorpsgenoten die eenzaam zijn, last hebben van diabetes of meer moeten bewegen.

Hendriks, nu voorzitter van Dijk van een Dorp, sprak daarover met Spaarndammers die ook werkzaam zijn in de gezondheidszorg, onder wie de fysiotherapeuten en Goossens, die met haar onderneming huisartsen, patiënten en specialisten met elkaar probeert te verbinden.

Aanvankelijk dachten de betrokkenen aan een stichting die Spaarndammers in beweging moest krijgen, maar al snel besloten ze het breder te trekken. ,,We merkten dat in Spaarndam heel veel te doen is. We besloten eerst alles in kaart te brengen’’, vertelt Goossens. Want veel dorpsgenoten weten niet eens wat ze allemaal kunnen doen.

Nu heeft Dijk van een Dorp zich ten doel gesteld het welzijn van alle Spaarndammers te verhogen. Dat kan zijn door middel van sport, maar ook door bijvoorbeeld samen iets gezelligs te doen.

Want gezamenlijk iets ondernemen, is goed voor de gezondheid, weten de vrijwilligers achter de stichting. Dan kan het bijvoorbeeld gaan om samen van een maaltijd genieten of punniken.

Ook een cursus fotograferen met de smartphone voor 65-plussers, behoort in Spaarndam binnenkort tot de mogelijkheden. Dat is een van de nieuwe activiteiten die mede te danken zijn aan Dijk van een Dorp.

De stichting vroeg zo’n twintig Spaarndamse organisaties en vereniging iets nieuws te bedenken. Het leverde activiteiten op als de fotoworkshop en een historische wandeling.

Op maandag 23 april is het eerste gezamenlijke diner, waar drie lokale restaurants aan meewerken. Diëtist Raoul Buiter bedacht de Supermarktsafari, waarbij hij de deelnemers verleidt gezond voedsel te kopen.

De laatste activiteit valt onder het thema ’gezondheid & lifestyle’. De drie andere hoofdthema’s van het project zijn ’kunst & cultuur’, ’sport & beweging’ en ’met elkaar’.

Zaterdag van 14 tot 17 uur is in Dorpshuis Spaarndam de aftrap van Dijk van een Dorp. Oud én jong kunnen dan kennismaken met de vele activiteiten die ze in Spaarndam kunnen ondernemen. Ook mag iedereen in het dorpshuis meedoen aan een gezondheidscheck.

De eerste editie van Dijk van een Dorp heeft een looptijd van twee maanden. Het keert sowieso in de lente van 2019 terug, maar misschien al komende herfst, vertelt Goossens. ,,We hopen dit twee keer per jaar te gaan doen.’’

De evenementenkalender op www.dijkvaneendorp.nl biedt het hele jaar door een overzicht van wat in Spaarndam allemaal te doen is.


Dijk van een Dorp wil Spaarndam in beweging brengen
Graag delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *